Citron och marängpaj

Bakade min första citron och marängpaj igår. Den blev väldigt fin tycker jag. Dock smakade citronkrämen lite beskt tyvärr men den gick absolut att äta ändå.
Här kommer receptet.

Deg
3 dl mjöl
150 g smör
1 äggula
1 msk vatten
Blanda i matberedare till en deg och låt vila i kylskåp 30 min
Gör undertiden citronkrämen

Citron kräm
3 dl vatten
Saft från 2 citroner ( ca 1 dl)
Rivet skal från 2 citroner.
4 äggulor
2 dl socker
5 msk
2 msk smör

Koka upp vatten, citronsaft, maizena och socker. Tillsätt äggulorna en i taget låt sjuda tills krämen tjocknat. Tag av från plattan och tillsätt smör och citronskal. Låt krämen svalna.
Tryck ut degen i en pajform och låt vila 15 min. Förgrädda sedan i mitten av ugnen på 225 grader i ca 15 min.
Låt svalna och lägg sedan på citronkrämen. Ställ i kylen till krämen stelnat. Gör marängen.
5 äggvitor
1,5 dl socker
1 tsk vaniljsocker.

Vispa vitorna till hårt skum. Tillsätt socker och vaniljsocker.
Vispa till en hård marängsmet.

Smeta ut marängen på citronkrämen och forma den men den gaffel. Grädda sedan i mitten av ugnen i ca 15-18 min i 150 grader.
Låt pajen svalna innan servering.

Lycka till.


RSS 2.0