Grund recept tårtbotten och muffins
För att de ska vara lite lättare att hitta grundreceptet gör jag ett inlägg med de recepten.
Här är tårtbotten.
Ägg
Socker
Bakpulver
Vetemjöl
Potatismjöl
Ta två lika stora glas kläck ägg i de ena och mät upp lika mkt socker i de andra.
Häll sockret i en skål och mät upp
1/3 potatismjöl och 2/3 vetemjöl i glaset. Fortfarande samma mängd som äggen.
Vispa ägg och socker mkt poröst. Vispa ca 5 min.
Sikta sedan ner mjölet och tillsätt bakpulver. Vispa ihop och häll i en form med avtagbar kant
Grädda 35-55 min i 175 grader.
Lite hjälp mått
Till en form på 15 cm använd 2 stora ägg och 1,5 tsk bakpulver
Till 18 cm form 3 ägg och 2 tsk bakpulver
Till 24 cm form 4 ägg 2-3 tsk bakpulver
Till 28 cm form 5 ägg 3 tsk bakpulver
Grädda de större bottnarna dem längre tiden och de mindre kortare tiden.
Muffins
2 ägg
1,5 dl socker
100 gram smör
2 dl mjölk
1 tsk vaniljsocker
2 tsk bakpulver
4 dl mjöl.
För choklad muffins tillsätt 2 msk kakao eller 100-150 gram mörk choklad.
Vispa ägg och socker.
Smält smör och tillsätt mjölk. Blandas sedan i de i ägg blandningen.
Blanda de torra ingredienserna och sikta ner i ägg/ smör blandningen.
Rör tills de precis blandats och häll i smeten i muffinsformar. Grädda mitt i ugnen i 10-12 min i 200 grader.