Kanelkaka och Rabarberkaka
Denna veckan är vi i sommarstugan på Orust. Varje gång vi e här brukar min faster baka en jätte god kanelkaka. Denna gången fanns de ingen när vi kom ut så jag fick helt enkelt baka en själv. :-)
Receptet.
Kanelkaka
3 dl gräddfil
1 tsk bikarbonat
175 g smör
2,5 dl socker
2 ägg
4,5 dl vetemjöl
2 tsk vaniljsocker
1 tsk bakpulver
1/2 tsk salt
Fyllning
1 dl socker
1 msk kanel
Sätt ugnen på 175 grader
Blanda gräddfil och bikarbonat
Rör smör och socker pösigt
Rör i ett ägg i taget
Blanda mjöl, vaniljsocker, bakpulver och salt.
Rör ner de i äggsmeten varvandes med gräddfilen. Smöra och mjöla en form ca 23 cm. Varva smeten med fyllningen och avsluta med att strö socker och kanel på kakan.
Grädda i nedre delen av ugnen ca 1 timma.
Gjorde även en jätte enkel Rabarberkaka eftersom de finns massa rabarber i trädgården.
2 ägg
1,5 dl socker
2 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
Fyllning
Socker
2-3 rabarber
Smör
Sätt ugnen på 200 grader
Vispa ägg och socker
Tillsätt mjöl och bakpulver
Häll smeten i en smörad och mjölad form ca 24 cm. Skär rabarberna i tärningar och tryck i dom i kakan. Ganska tätt. Strö socker eller pärlsocker
Över och hyvla sedan smör med en osthyvel. Täck kakan med smöret.
Grädda i mitten av ugnen i ca 30 min.
Servera kall eller ljummen med glass eller vaniljvisp eller ät den som den är.
Sommriga hälsningar från Orust.