Våningstårta
Idag har vi haft kalas för vår prinsessa som fyller 4år i morgon. När jag frågade vad hon ville ha för tårta sa hon att hon ville han en våningstårta med prinsessor på. Så de fick de bli.
Jag e ju rätt så ny på tårtor så jag kollade runt lite på andra bloggar efter fyllningar. hittade 2 st som jag gillade på www.anitabakar.blogspot.se
cocosmousse och jordgubbsmousse blev de.
Tårtbottnarna gjorde jag som jag brukar. Recept finns här på bloggen.
här kommer recepten på mousserna
cocosmousse
2 dl creme fraiche
1,5 dl socker
2 dl vispgrädde
2 dl kokosflingor
Blanda creme fraiche och socker tills sockret löst sig. Vispa grädden ganska hårt. Rör ner kokosen i creme fraiche-blandningen. Tillsätt sedan grädden och blanda ordentligt. Låt stå i kylen i minst tre timmar så att fyllningen hinner stabilisera sig. Gärna över naten för extra mkt smak.
1,5 dl socker
2 dl vispgrädde
2 dl kokosflingor
Blanda creme fraiche och socker tills sockret löst sig. Vispa grädden ganska hårt. Rör ner kokosen i creme fraiche-blandningen. Tillsätt sedan grädden och blanda ordentligt. Låt stå i kylen i minst tre timmar så att fyllningen hinner stabilisera sig. Gärna över naten för extra mkt smak.
jordgubbsmousse
400 g frysta jordgubbar
1-1,5 dl syltsocker
200 g philadelfiaost
2 tsk vaniljsocker
2 dl vispgrädde
5 gelatinblad
en skvätt kallt vatten
Koka jordgubbar och syltsocker ca 10 minuter. Låt svalna ordentligt. Blanda ner färskosten och vaniljsockret i jordgubbsmoset. Blötlägg gelatinbladen i kallt vatten i ca 5 minuter. Vispa grädden. Smält de blötlagda gelatinbladen tillsammans med vattnet i en kastrull, blanda sedan ner dem i bär-färskostbladningen under omrörning. Blanda till sist försiktigt ner den vispade grädden. Låt stå över natten.
1-1,5 dl syltsocker
200 g philadelfiaost
2 tsk vaniljsocker
2 dl vispgrädde
5 gelatinblad
en skvätt kallt vatten
Koka jordgubbar och syltsocker ca 10 minuter. Låt svalna ordentligt. Blanda ner färskosten och vaniljsockret i jordgubbsmoset. Blötlägg gelatinbladen i kallt vatten i ca 5 minuter. Vispa grädden. Smält de blötlagda gelatinbladen tillsammans med vattnet i en kastrull, blanda sedan ner dem i bär-färskostbladningen under omrörning. Blanda till sist försiktigt ner den vispade grädden. Låt stå över natten.
Så här gjorde jag
bottnen gjorde jag två dagar innan jag skulle använda den.
mousserna gjorde jag dagen innan tårtan skulle fyllas.
dagen innan vi skulle ha tårtan fyllde jag den och täckte den sedan med smörkräm.
Anledningen till att jag täckte den med smörkräm var för att marsipanen inte skulle svettas under natten. om man har täck med grädde är det viktigt att man penslar den sidan på marsipanen som ska ligga emot grädden med flytande smör eller smält smör som har svalnat helt då detta lägger sig som en spärr mellan grädden och marsipanen.
decorationerna till tårtan gjorde jag samma dag som jag skulle använda dom. de hade jag kunnat göra dagen innan också men de hade jag inte tid med.
för att inte den nedersta tårtan skulle sjunka ihop när jag ställde på den lilla översta
så stack jag ner sugrör i den understa tårtan som nr 2 fick vila på.
så här blev de.



Kommentarer
Postat av: Stina
Oj va fin!!!! Förstår att prinsessan måste varit supernöjd :)
Trackback