Semlor
Idag har jag haft besök av 2 goa tjejer och deras barn. Passade på att göra hemmagjorda semlor.

Jag gjorde även så Mikael kunde ta med till jobbet.
De fick bli 2 storlekar. Stora och små. Eller stora och väldigt lagom. :-)
Receptet är som en helt vanlig bulldeg. Jag tror tom att jag har lagt ut de en gång innan men jag gör de igen.
150 g smör
5 dl mjölk
50 g jäst
16 dl mjöl
1,5 dl socker eller vitsirap
1 nypa salt.
Smält smör och blanda i mjölk.
Värm till 37 grader och blanda ut med jästen. Tillsätt socker och salt och sedan mjöl. Kör i bakmaskin eller med elvisp tills du har en smidig deg.
Låt jäsa 45 min.
Dela degen i 2 delar och dela sedan den ena delen i 10 delar och den andra i 20 delar.
Rulla till runda bollar och låt jäsa 30 min. Pensla med ägg och grädda dom stora bullarna i 225 grader i ca 10-15 grader
Grädda dom små i 225 grader i ca 8-10 min.
Fyll med valfri fyllning. Jag hade mandelmassa i några och nutella i dom jag gjorde till barnen. Toppa med grädde och på med locket. Pudra med florsocker.

Kommentarer
Trackback