Cakepops
Igår kväll behövde ungarna något kul att göra så då slängde vi ihop några cakepops. Super enkelt och super gott. Kul att göra också.
Recept
I pkt ballerina av valfri sort.
Ca 50 g philladelphia
Mixa kakorna i matberedare tills de e smulor. Lägg i philladelphian och kör till en smet. Den ska gå att forma.
Rulla sedan till bollar stora som en 5 krona eller mindre.stick i en pinne. Låt stå i frysen ca 30 min.
Smält choklad och doppa ner ballerina bollen. Strö sedan strössel eller liknande över. Låt stå i kylen eller frysen.
Bröd!
Idag vaknade jag och var otroligt sugen på att baka något som inte var onyttigt.
De fick bli 4 limpor bröd. Jag valde ett bröd so
Jag har bakat några gånger förut.
Här kommer receptet.
1/2 pkt jäst à 50gram
5 dl kallt vatten
2 msk olja
1 nypa salt
1 dl linfrön
3 dl havregryn
9-10 dl vetemjöl
Eftersom jag tycker om att baka med dinkelmjöl bytte jag ut ca hälften av mjölet till fullkornsdinkel ( jag brukar alltid göra dubbel sats. ) så ca 8-9 dl dinkel. Och sen blir brödet väldigt saftigt och gott om man har morötter i. Så jag finrev 2 morötter och slängde i också.
Blanda alla ingredienser utom mjölet och låt stå ca 15 min.
Blanda sedan i mjölet och låt jäsa i 1 timma.
Forma till 2 limpor. ( 4 om du gör dubbel) haha
Låt jäsa 30 min till. Gör 3 st snitt i brödet innan du sätter in de i ugnen.
Sätt ugnen på 225 grader och grädda i nedre delen av ugnen i ca 25 min.
Låt svalna under bakduk.
Super gott nybakat med en skiva ost och mkt smör. :-)
Lussekatter
Idag har Ellen och Maya vart här och bakat lussekatter med oss. Maya, Emil och Tova tyckte det var roligast att äta. :-)
Nu är vi redo för första advent på söndag.
Receptet är samma som till semlebullarna fast byt ut kardemumman mot 2 pkt saffran istället.
Semlor
Idag var det dags att baka lite igen. Det blev semlebullar. (vanliga släta bullar )
När dom svalnat så fyllde jag dom med vaniljkräm och chokladmousse.
Denna gången blev de lite fusk mousse och vanlig marsankräm. Nästa gång lovar jag att att e gjort hemma från grunden. :-)
Här är bullreceptet.
150 g smör
5 dl mjölk
1 pkt röd jäst
2 tsk kardemumma
En nypa salt
Ca 14 dl mjöl
Smält smör och blanda ner mjölk och jäst. Tillsätt kardemumma och salt och tillsist mjölet.
Kör i maskin eller använd elvispen( degspadarna) ca 4 min
Låt jäsa 30 minuter
Baka sedan ut till runda bollar. Välj storlek själv.
Låt jäsa 30 min igen. Sätt undertiden på ugnen på 250 grader. Pensla med mjölk eller ägg och grädda ca 6 min i mitten av ugnen.
Låt svalna.
Sedan kan ni välja och vraka. Man kan fylla dom med allt möjligt. Denna gång gjorde jag de enkelt men mkt mkt gott.
Rulltårta
Idag när jag vaknade var jag riktigt sugen på att baka något gott.
Men eftersom jag försöker gå ner lite i vikt så ska jag ju inte äta massa onyttigt på vardagarna. Men då slog de mig att Mikaels arbetskamrater gillar bakverk. Så jag slängde ihop en rulltårta till dom. Eftersom jag tyckte de lät både tort och tråkigt att bara ha sylt i gjorde jag även en smörkräm och hade i.
Här kommer receptet.
Till rulltårtan
2 st ägg
1 1/2 dl socker
1 1/2 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver.
Jag hade även i 1 tsk vaniljsocker.
Vispa ägg och socker pösigt.
Blanda i de övriga ingredienserna.
Bred ut på smörpapper och grädda i ugnen på 280 g i ca 5 min.
Smörkräm
100 gr smör
2 dl florsocker
2 tsk vaniljsocker
1 st ägg gula.
Vispa ihop allt med elvisp.
Sen brukar man ha ca 1 dl hallonsylt i också men jag tog jordgubbssylt.
Strö ut socker på ett bakplåtspapper och vänd över kakan på de. Låt den svalna innan du breder på krämen och sylten. Rulla ihop kakan och vips så var de klart. Snabbt och enkelt. Hoppas gubbarna gillar den. :-)
mitt första inlägg. cupcakekurs, bak med Lisa och beställning.

2 st ägg
1.5 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
2 dl mjölk
4 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 nypa salt
Gör så här
Sätt ugnen på 175 grader varmluft om du vill göra stora muffins, och 200 grader varmluft om du vill göra små.
Vispa ägg, strösocker och vaniljsocker poröst.
Rör ner smält smör och mjölk
Blanda vetemjöl, bakpulver och salt och rör ner i muffinssmeten.
Placera ut pappersformar i en muffinsplåt. fyll dom till ca 2/3 med smet och tryck ner de du vill ha som fyllning.
Grädda i mitten av ugnen cirka 10 minuter eller tills dina muffins är är gyllenbruna och "torra" inuti. (Provstick med en potatissticka, den ska vara helt torr när när du dragit ut den)
Recept frosting:
60g rumsvarmt smör
100g philladelphia
5 dl floursocker
ev karamellfärg eller liknande att färga frostingen med.
lägg ingridienserna i en bunke och vispa med elvisp tills det har blandats väl.
här kommer bilder på hur mina blev.




Välkommen till min nya blogg!
Mitt första inlägg.