Biscotti m apelsin, vanilj och mandel.
Ingredienser
100 g hel sötmandel75 g pinjenötter
4 dl vetemjöl
2 dl strösocker
1 st apelsin
0.5 st vaniljstång
0.25 tsk bakpulver
1 nypa salt
2 st ekologiska ägg
Sätt ugnen på 175 grader, varmluft (om en vanlig ugn används, 200 grader).
koka upp en kastrull med vatten och skålla mandlarna. Skala dem och sprid ut på en plåt.
Rosta mandlarna i ugnen tills de fått lite färg, cirka 5 minuter.
Hacka mandlarna med pinjenöttera mycket grovt. Tvätta apelsinen noga och torka. Riv sedan av skalet försiktigt. Skär vaniljstången på längden och skrapa ur fröna.
Blanda hackade nötter, mjöl, strösocker, rivet apelsinskal, urskrapad vaniljstång, bakpulver och salt på en ren bänkskiva.
Forma en grop i mitten och häll i äggen.
Knåda ihop till en deg och rulla till två rullar.
Baka dem i 15-20 minuter tills de fått gyllene färg och är genomgräddade. Ta ut längderna.
Sänk ugnen till 120 grader och skiva rullarna lite på snedden, i 1 centimeter tjocka skivor.
Torka skorporna på en plåt i ugnen, i 25-30 minuter tills de är helt torra.

Beställning.
Fick en cupcake beställning till i lördags.
Vaniljfyllda cupcakes med syrlig päronfrosting. Himla god faktiskt och dom var jätte nöjda fick jag höra.
Denna gången blev de 25 st. Till nästa helg ska jag göra samma smak fast 80 st. :-) till lille Leos dop. Alltid kul att bajs till någon annan.
Kanel och mandelmassa flätor.
Igår gav jag mig på att göra veteflätor, vilket var mycket enklare än vad jag trodde.
Här kommer receptet.
2-3 st.
50 g jäst
150 g smör
6 dl mjölk
2 krm salt
1 dl socker
1-2 tsk kardemumma
15-16 dl vetemjöl
Fyllning 100 gr smör
1 dl socker
2 msk vaniljsocker
2 msk kanel
Mandelmassa
Smält smör och häll i mjölken. Värm till 37 grader. Smula jästen i en bunke och blanda ut med degspadet. Tillsätt resten av ingredienserna och knåda till en deg.
Låt jäsa 45 min. Kavla ut degen till två eller 3 rektanglar på bakplåtspapper.
Snitta kanterna och bred på som på bilden. Vik sedan över varannan "flärp "som en fläta.
Låt jäsa 30 min och pensla sedzn med ägg och strö över pärlsocker. grädda sedan i 200 grader i ca 15-20 min
Fyllning
Blanda alla ingredienser utom kanel och dela sedan upp de i två skålar. Blanda kanel i den ena och mandelmassa i den andra. (Om man vill ha två olika fyllningar) bred på på flätorna.
Biscotti
Igår bakade jag Biscotti. Dom blev väldigt goda. Biscotti är Emils favorit kaka.
De fick bli med mandel och choklad denna gången.
Det som är bra med detta receptet är att man bara byter ut ex choklad och mandel emot det man själv vill ha i. Super enkelt.
Recept.
100 g flytande eller smält smör
2 dl socker
3 ägg
2 tsk bakpulver
7 dl mjöl
1 tsk vaniljsocker
1.5 dl mandlar/choklad
Rör ihop vaniljsocker, socker och smör
Rör sedan ner ett ägg åt gången.
Blanda de mjöl, bakpulver och choklad/mandlar och rör sedan ner de i smör/ägg blandningen.
Knåda lite och dela sedan i fyra bitar som du rullar till längder.
Grädda i 175 grader i ca 20 min.
Snitta i ca 2 cm stora bitar och låt sedan Biscottin stå kvar i ugnen på eftervärme (avstängd ugn) tills dom har torkat helt ca 1-2 timmar.
Smörgåstårta
kaffecupcakes
ville prova något nytt med lite mer vuxen smak eller vad man ska säga. Det har ju blivit lite godissmaker de sista.
funderade på vad jag skulle hitta på för gott och kom på att kaffe kanske vore något.
köpte med mig espressotryfflar och choklad pellets med kaffesmak från jobbet.
muffinsen gjorde jag enligt grundreceptet men la till 100 g smält mörk choklad med kaffesmak.
jag fyllde muffinsformar till ca hälften och tryckte ner en halv espressotryffel i varje. gräddade i 200 grader ca 10 min. muffinsarna blev lite torra så kolla gärna efter ca 8 min om dom verkar klara.
frostingen blev en chokladfrosting med espressokaffe i.
recept
Grundrecept på muffins
100 g smör
2 st ägg
1.5 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
2 dl mjölk
4 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
100g smält mörk choklad. (med kaffesmak)
frosting
50 gram smör
100 gram philadelphiaost
5 dl florsocker
1/2 dl kakao
1 tsk vaniljsocker
1 msk kaffe (gärna espresso för mer smak)
blanda alla ingredienser utom kaffet till en kräm. Tillsätt sedan kaffet och rör runt.
klart att spritsa.

Mary Kay tårtor.
Nu ska jag avslöja vad jag skulle ha tårtbottnarna till. Nämligen 4 stycken tårtor i Mary Kay Tema.
Fick min första tårtbeställning av en bekant som jobbar med Mary Kay.
Önskemålet var rosa och fluffigt sen fick jag fria händer.
Jag gjorde samma smakkombinationer som till Emils födelsedagstårta eftersom jag visste att de funkar. Får experimentera med andra smaker framöver. :-)
Alla recept finns redan i bloggen.
Har börjat få lite beställningar nu vilket är jätte kul. Nästa vecka ska jag göra cupcakes till ett 30 års kalas. Och veckan efter de till ett dop.
Vill ni göra en beställning e de bara att höra av er. :-)
Kram kram
Tårtbottnar.
Idag har jag ägnat mig åt att baka tårtbottnar. 4 st blev de. Vad jag ska ha dom till får ni se på tisdag. :-)
Denna gången provade jag ett nytt mkt enkelt recept. Resultatet blev jätte bra. Väldigt jämna och höga.
Recept.
Ägg
Socker
Vetemjöl eller extra fint mjöl
Potatis mjöl.
2 tsk bakpulver ( om du använder vanligt vetemjöl)
Sätt ugnen på 175 grader.
Ta fram 2 st lika stora glas.
Kläck 4 st ägg i de ena glaset.
Mät upp lika mycket socker som ägg i de andra glaset. Häll sockret i en bunke.
Mät upp mjöl och potatismjöl i glaset som du hade socker i.
3/4 vetemjöl och 1/4 potatismjöl även nu Sanna mängd som i ägg-glaset.
Häll i äggen tillsammans med sockret. Vispa tills de blir riktigt poröst. Ca 5 min. Blanda sedan i mjölet.
Häll i en rund form ca 24 cm och grädda ca 45-50 min.
Låt bottnen stå i 1 -2 dagar innan du använder den.
Lycka till.
Polkacupcakes
Recept
Muffins!
150 g smör
300 g socker
3 ägg
2,5 dl mjölk
225 g mjöl
1 tsk bikarbonat
50 g kakao
100 g hackar aftereight
Ev 3-4 droppar pepoarmynts arom
Rör ihop ägg och smör.
Rör ner ägg och mjölk
Blanda i de torra ingredienserna. Rör tills de precis blandat sig.
Hacka i aftereight.
Skeda upp i muffinsformar och grädda ca 10 min i 200 grader.
Polkagrädde
4 dl grädde
200 g polkagrisar
Krossa polkagrisarna i en mortel eller i n handduk med en kavel. :-)
Häll grädde i en kastrull och blanda i polkagrisarna.
Värm tills polkan smält men låt inte grädden koka.
Häll sedan upp i en skål med lock och ställ i kylen över natten. Ha locket på då grädden lätt får kylskåpssmak.
Vispa upp som vanlig grädde och spritsa dina muffins.
Dekorera på valfritt sätt.
Pöss på er
Vaniljfyllda cupcakes med syrlig päron frosting.
Bakade dessa goda cupcakes till Mikaels kalas idag. Dom blev väldigt uppskattade.
Recept. Ca 15 st
100 g smör
2 ägg
1,5 dl socker
2 dl mjölk
2 tsk vaniljsocker
2 tsk bakpulver
4 dl mjöl
1 nypa salt
Smält smöret. Vispa ägg och socker samt vaniljsocker poröst.
Blanda i smör och mjölk.
Blanda de torra ingredienserna och rör sedan ner i ägg blandningen.
Häll upp i formar, gärna i muffinsplåt.
Grädda 10-13 min i 175 grader mitt i ugnen.
Syrlig päronfrosting.
Ca 100 g syrliga päron toppar
2.5 dl grädde.
Häll grädde och pärontoppar i en kastrull. Värm upp tills topparna smält men låt det inte börja koka.
Låt sedan blandningen stå över natten eller i minst 5 timmar.
Vispa upp och spritsa på. :-)
Innan jag spritsade muffinsarna gröpte jag ur dem och fyllde dom med vaniljkräm som jag blandat med grädde.
Man kan givetvis byta ut pärontopparna mot vanliga geléhallon eller något annat gott med liknande konsistens.
Lycka till. :-)