Mazarintårta
Här kommer ett recept på en super god och jätte enkel mazarintårta.

Den fick topp betyg från hela familjen.
Botten
2.5 dl vetemjöl
1 dl florsocker
100 g smör ( rumsvarmt)
Fyllning
200 g rumsvarm mandelmassa
100 g rumsvarmt smör
2 rumsvarma ägg
Garnering
2 dl grädde
1 msk vaniljsocker
10 dl jordgubbar
Gör så här:
Botten
Blanda alla ingredienser och lägg i kylen en stund.
Tryck ut degen i en form ca 20 cm.
Fyllning
Blanda mandelmassan med lite smör i taget. Alla ingredienser måste vara rumsvarma annars skär sig smeten lätt.
Tillsätt ett ägg i tagen och rör om väl.
Häll smeten i formen på bottnen och grädda kakan mitt i ugnen i 200 grader i ca 25-30 min eller tills den fått en ljusbrun färg. Låt kallna.
Vispa grädde med vanilj och lägg på kakan. Toppa med jordgubbar skurna i bitar. De går bra med vilka bär som helst.
Lycka till.

Nutellabollar med hasselnötter och snickerskaka
I min favorit tidning hembakat fanns i senaste numret massa recept på olika sorters chokladbollar.


Nutella med cocos och hasselnötter tyckte jag lät sjukt gott så därför testade jag att göra dom.
Dom var verkligen super goda
Recept
75 g rumsvarmt smör
1/2 dl socker
1 msk kakao
1 1/2 dl nutella
1 1/2 dl cocos
2 1/2 dl havregryn
Blanda alla ingredienser och rulla till bollar. Rulla sedan i hackade hasselnötter.
Igår kom Robert och Karin på besök och då passade jag på att baka snickerskakor, Mikael hade även önskat att få med sig de till jobbet. Så därför fick de bli sådana. Även dom var sjukt goda.
Recept
1 burk jordnötssmör (rumsvarmt)
1 dl socker
2 dl ljussirap
1dl cocos
8 dl Rise krispies
1 tsk vaniljsocker
Smält ihop jordnötssmör, socker och sirap i en kastrull. De ska inte koka.
Blanda sedan i de andra ingredienserna och bred ut smeten i en form ca 20*30 cm
Smält 200 g ljus eller mörk choklad och bred ut över kakan. Ställ kallt i ca 2 timmar. Skär upp i fina bitar.
Så här blev mina.


Chokladmoussetårta
Igår var vi bjudna på middag hos goda vänner och självklart stod jag för desserten. Choklad e ju alltid lika gott så därför blev de chokladmoussetårta.
Min granne hade visat mig en bild på en tårta som jag fick min inspiration ifrån.
Recept
Botten
100 smör (smält)
2 ägg
2,5 dl socker
1,5 dl vetemjöl
2 msk kakao
1 tsk vaniljsocker
Smält smör och låt de svalna.
Rör ihop ägg och socker.
Blanda i smöret.
Sikta ner mjöl, kakao och vaniljsocker.
Rör ihop. Denna smet blir bättre om man inte vispar och rör för mycket. Blanda därför bara tills de precis har blandats ihop.
Häll i en smord form ca 26 cm och grädda i 175 grader i fem min.
Jag tyckte att detta var på tok för ogräddat och därför gräddade jag i 10 min. Men man kan tom grädda i 15 min. Kanterna ska vara mjuka och mitten ska vara något lös. Låt kallna.
Chokladmousse
150 g choklad
2 äggulor
3 dl grädde
Smält chokladen och låt svalna något. Den ska vara under 65 grader.
Tillsätt en äggula i taget och rör runt
Häll i ca 1/2 dl ovispad grädde och rör ihop. Vispa sedan resten av grädden och blanda ihop med chokladsmeten.
Bred ut på kakan och ställ i frysen ca 30 min innan du lägger på nästa lager. ( om man vill ha 2 sorters chokladmousse.)
Jag gjorde en vit och en mörk mousse.
Låt stå i frysen så den stelnar. Min stod över natten men de behöver den inte göra. Ta fram tårtan ca en timme innan servering. Dekorera som du vill. :-)
Så här blev min.



Fyllda småkakor
Här kommer ett recept på super goda småkakor med vanilj och choklad fyllning.


Ljusa kakor
3,5 dl vetemjöl
1 dl potatismjöl
3/4 dl florsocker
200 g rumsvarmt smör
Med chokladsmasket
Tillsätt 2 msk kakao i degen
Blanda alla ingredienser till en ganska lös deg.
Lägg i degen i en spritspåse och spritsa ut små blommor/stjärnor på bakplåtspapper.
Grädda ca 10 min mitt i ugnen i 175 grader.
Låt svalna.
Fyllning
100 g mascarpone (Philadelphia funkar också)
2 dl florsocker
1 tsk vaniljsocker
Choklad fyllning
Byt ut vaniljsocker mot 25 g mörk choklad. ( smält)
Blanda ihop ingredienserna och lägg en klick på en kaka. Sätt sedan ihop de med en kaka till. :-)
Dessa kakorna smakar bäst när dom fått ligga i kylen över natten.

