Semlor

Idag har jag haft besök av 2 goa tjejer och deras barn. Passade på att göra hemmagjorda semlor. 
Jag gjorde även så Mikael kunde ta med till jobbet. 
De fick bli 2 storlekar. Stora och små. Eller stora och väldigt lagom. :-)

Receptet är som en helt vanlig bulldeg. Jag tror tom att jag har lagt ut de en gång innan men jag gör de igen. 

150 g smör
5 dl mjölk
50 g jäst
16 dl mjöl
1,5 dl socker eller vitsirap
1 nypa salt. 

Smält smör och blanda i mjölk. 
Värm till 37 grader och blanda ut med jästen. Tillsätt socker och salt och sedan mjöl. Kör i bakmaskin eller med elvisp tills du har en smidig deg. 
Låt jäsa 45 min. 
Dela degen i 2 delar och dela sedan den ena delen i 10 delar och den andra i 20 delar. 

Rulla till runda bollar och låt jäsa 30 min. Pensla med ägg och grädda dom stora bullarna i 225 grader i ca 10-15 grader
Grädda dom små i 225 grader i ca 8-10 min. 
Fyll med valfri fyllning. Jag hade mandelmassa i några och nutella i dom jag gjorde till barnen. Toppa med grädde och på med locket. Pudra med florsocker. 



Rosa,flickig tårta till Lola.

En kompis dotter fyller 5 år idag och jag fick äran att göra hennes tårta. Önskemålet var rosa, glitter och flickigt. 
I hade jag dumlefluff och hallonmousse. 

Dumlefluff
3 dl grädde
180 g dumlekola. 

Smält dumlekolorna i grädden på spisen men låt de inte koka. Ställ i kyl över natten och vispa sedan upp till ett fluff. 

Hallonmousse 

300 g hallon
2 tsk gelatinpulver
3 dl grädde

Koka up hallon och mixa slätt. 
Tillsätt gelatin som du har låtit svälla i 2 msk vatten

Låt svalna. 
Vispa grädde och blanda med hallonen
Låt stå i kylen ca 2 timmar





Babyshower

Två fina vänner väntar barn och därför ville jag ordna en babyshower för dom. ( egentligen bara för att ha en anledning att baka men säg inte de till dom) skämt å sido men bakade gjorde jag. De blev en tårta med syrlig päronkräm och gräddvaniljkräm, mini cupcakes med choklad, hallon och vitchoklad mousse och cakepops gjorda på ballerina kladdkaka. 

Till den syrliga päronkrämen använde jag 300 g pärontoppar som jag smällde i 5 dl grädde. Sedan får de stå i kylen över natten och vispas upp till en kräm dagen efter.  Gräddvaniljkrämen gjorde jag på marsankräm som jag blandade med vispgrädde. Här får man ta efter egen smak. 

Cakepopsen är också väldigt enkla.  
1 pkt mixade valfria ballerina och 50g färskost. 
Blanda ihop och rulla till bollar. Doppa i valfri choklad och låt stelna i kyl eller frys. 


Cupcakesen

175 g rumsvarmt smör
1.5 dl socker
1/2 dl ljust muscovadosocker
1,5 tsk vaniljsocker
3 ägg
1,5 dl gräddfil
100 g mörkchoklad
3,5 dl vetemjöl
1,5 bakpulver
1/2 tsk bikarbonat

Sätt ugnen på 200 grader
Vispa smör, socker, muscovadosocker och vaniljsocker fluffigt. 
Häll i äggen och vispa lite till. 
Rör ner smält mörkchoklad och gräddfil. 
Blanda mjöl, bakpulver och bikarbonat och sikta ner i smeten. Blanda till en jämn smet. 
Häll i små muffinsformar och grädda mitt i ugnen i ca 10 min. 

Jag fyllde muffinsarna med hallon som jag mosat och kokat upp och blandat med ca 1 msk marsanpulver. Jag använde ca 200 g hallon. 

Vitchoklad mousse
100 g smält vit choklad
2 äggulor
3 dl grädde

Blanda äggulorna med den något avsvalnade chokladen. Vänd sedan ner i vispad grädde och låt stå i kyl ca 1-2 timmar. 









Polkarutor med vitchokladkräm

Ett recept på en kärleksmumsliknande kaka. Fast med vitchoklad. Jätte god. 

Kakan

2 ägg
3 dl socker
150 g smör 
1,5 dl mjölk
4,5 dl mjöl
1 msk bakpulver
2 msk kakao
2 tsk vaniljsocker 

Vispa ägg och socker
Sikta i de torra ingredienserna. 
Smält smör och blanda med mjölk. 
Häll smörblandningen i äggsmeten

Häll smeten i en långpanna ca 25*30 cm
Grädda i 10-15 min i 225 grader Mutt i ugnen. Låt kakan svalna. 

Chokladkräm
150 g vitchoklad
150 g smör
3 dl florsocker

Vispa smör och florsocker
Smält chokladen och häll i smörblandningen lite i tagen. 

Bred ut krämen på kakan när kakan har svalnat. 
Krossa 140 g polkagrisar och garnera över chokladkrämen. 




Fantastiskt god saffranskladdkaka

Kladdkaka är ju så himla gott. Men ibland kan de vara kul att inte göra en traditionell chokladkladdkaka. 
Här kommer ett recept på en kladdkaka med saffran och mandelmassa. Sååååå himla god. 

3 ägg
150 g smör
3 dl socker
100 g mandelmassa 
2,5 dl mjöl
1 msk vaniljsocker
1 krm salt
2 pkt (1 g ) saffran

Blanda ihop mjöl, socker, vaniljsocker och salt. 
Rör ner äggen. 
Riv mandelmassan och blanda i smeten. 
Smält smör och blanda med saffran. 
Häll smör och saffran i smeten och rör om. Se till att få ned allt saffran. 

Häll smeten i en form med avtagbar kant. Ca 20 cm. 
Grädda i 200 grader i ca 18-23 min. 

Låt svalna. Servera med en klick grädde. 



RSS 2.0