cupcakes till fest.

Jag fick äran att baka cupcakes till en 40års fest. Önskan var samma smak och färg som jag gjorde till Miranda och Adams bröllop. För att dom inte skulle se exakt likadana ut gjorde jag lite andra dekorationer. Denna gången ville jag få en ännu chokladigare smak på muffinsarna och därför tog jag både kakao och mörkchoklad. Jag använde mig av en 100% ekologisk kakao.
Jag tycker jag lyckades. Hoppas att festfolket tycket de också. :-)

Här är resultatet. Iaf 3 av 35. :-)


Martins consol tårtor.

Martin skulle bjuda på fika där han hade jobbat i sommar och ville ha två tårtor som tillsammans skulle likna en linsburk. De skulle inte vara några dekorationer utan bara text.

I tårtorna hade jag after eight fluff och päronmousse.

After eight fluff

Ca 180 g after eight
3 dl grädde

Smält chokladen i grädden utan att de kokar och låt stå över natten i kyl. Vispa upp till ett fluff.

Päronmousse

1 burk päronpure. (Från barnmatshyllan)
1 msk koncentrerad päronsaft
1msk socker
1 tsk gelatinpulver
3 dl grädde.

Blötlägg gelatin i 1 msk vatten.
Värm upp päronpure, socker och saft. De ska inte koka.
Häll i gelatinet och låt svalna.
Vispa grädde och rör i den avsvalnade päronpuren. Låt stå ca 3-4 timmar i kyl.

Så här blev tårtorna.


Rabarberpaj med vitchoklad

Igår fick vi finbesök och då bjöd jag på rabarberpaj. Enkelt snabbt och lätt. Perfekt att bara slänga ihop.

Recept.

Rabarber ca 300-500 g.
150 g smör eller margarin
2 msk socker
2.25 dl mjöl
2,25 dl havregryn

100 g vitchoklad

Gör så här

Bred ut rabarber i en form
Smält smör och blanda i mjöl, socker och havregryn.
Smula degen över rabarberna och grädda ca 30 min i mitten av ugnen i 175 grader.

Låt pajen svalna lite.
Smält undertiden chokladen över vattenbad och ringla den sedan över pajen.
Servera med glass eller vaniljsås.


Polarkakor

Jag bakar inte bara onyttigt. :-)
Idag behövdes de nytt bröd här hemma och de fick bli polarkakor. Jätte goda.

Recept

50 g jäst
5 dl vatten
50 g smör
3 msk ljus sirap
1 tsk salt
16 dl rågsikt

Gör så här:

Smält smör och häll i vatten. Värm till 37 grader.
Smula jästen och blanda med vätskan.
Tillsätt sirap och salt.
Häll i mjöl och arbeta till en smidig deg. Den ska släppa från kanterna på bunken.

Låt jäsa 30 min.
Dela degen i 20 st lika stora bitar.
Rulla till bollar och kavla sedan ut till runda platta kakor.
Låt jäsa 10 min och grädda sedan 3-5 min i mitten av ugnen i 275 grader.
Låt svalna på galler under bakduk.


Bröllop.

Igår gifte sig min kusin och jag hade den stora äran att få göra deras dessert.
Det blev en liten tårta i svart/vitt med prickar på enligt önskemål och även svart/vita cupcakes.

I tårtan hade jag en vitchokladkräm
Och hallonmousse.

Cupcakesen blev en mörkchoklamuffins med hallon i och en vitchokladkräm på.
De receptet finns här på bloggen.

Så här blev de.

 


Cheesecake rulltårta.

I fredags var de rulltårtansdag och då fick de så klart bli en rulltårta till fredagsfikat. :-)

Ville inte göra en vanlig så jag gjorde en med cheesecakefyllning.


Recept

3 ägg
1.5 dl socker
1 dl mjöl
1.5 tsk bakpulver


Fyllning

200 g Philadelphia
1 dl florsocker
2 tsk vaniljsocker
1 dl grädde
Hallonsylt

Vispa ägg och socker poröst och vänd ner mjöl och bakpulver
Häll smeten i en bakplåtspappers klädd långpanna.
Grädda mitt i ugnen i 225 grader ca 5 min.

Låt svalna.

Fyllningen.
Blanda färskost , florsocker och vaniljsocker. Vispa grädden och vänd ner i färskostblandningen.

Bred fyllningen på kakan och bred sedan över hallonsylt i valfri mängd.
Rulla ihop till en rulle och låt stå i kylen 1 timma innan servering.


Vincent och Charlies födelsedagstårtor.

Fick en beställning på två barntårtor till 2 pojkar som fyller 1 och 4 år. Vincent 4 år ville såklart ha Blixten. Och Charlie 1 år skulle ha en med en nalle och lite bebis tema i vitt och blått.
En utmaning för mig som ALDRIG modellerat något innan. Men de gick rätt bra tycker jag.
I tårtorna har jag en mörkchokladgrädde
och hallonmousse.

Recept på chokladfluff

200 gram choklad
4 dl grädde.

Smält chokladen i grädden på spisen. men de får inte koka.
Låt sedan stå ca 4 timmar i kylen.
Vispa upp till en kräm.

Hallon moussen finns i inlägget om Barbietårtan.

Så här blev tårtorna.


Grund recept tårtbotten och muffins

För att de ska vara lite lättare att hitta grundreceptet gör jag ett inlägg med de recepten.

Här är tårtbotten.

Ägg
Socker
Bakpulver
Vetemjöl
Potatismjöl

Ta två lika stora glas kläck ägg i de ena och mät upp lika mkt socker i de andra.
Häll sockret i en skål och mät upp
1/3 potatismjöl och 2/3 vetemjöl i glaset. Fortfarande samma mängd som äggen.

Vispa ägg och socker mkt poröst. Vispa ca 5 min.
Sikta sedan ner mjölet och tillsätt bakpulver. Vispa ihop och häll i en form med avtagbar kant
Grädda 35-55 min i 175 grader.

Lite hjälp mått

Till en form på 15 cm använd 2 stora ägg och 1,5 tsk bakpulver

Till 18 cm form 3 ägg och 2 tsk bakpulver

Till 24 cm form 4 ägg 2-3 tsk bakpulver

Till 28 cm form 5 ägg 3 tsk bakpulver
Grädda de större bottnarna dem längre tiden och de mindre kortare tiden.

Muffins

2 ägg
1,5 dl socker
100 gram smör
2 dl mjölk
1 tsk vaniljsocker
2 tsk bakpulver
4 dl mjöl.

För choklad muffins tillsätt 2 msk kakao eller 100-150 gram mörk choklad.

Vispa ägg och socker.
Smält smör och tillsätt mjölk. Blandas sedan i de i ägg blandningen.
Blanda de torra ingredienserna och sikta ner i ägg/ smör blandningen.
Rör tills de precis blandats och häll i smeten i muffinsformar. Grädda mitt i ugnen i 10-12 min i 200 grader.


Choklad och Mint cupcakes.

För ett tag sedan köpte jag mint toppar på TGR inne i stan. Det var som gelehallon fast med mint smak.
Idag skulle jag få besök av Lisa och därför bestämde jag mig för att göra något med dessa.
De fick bli choklad muffins som jag fyllde med en chokladkräm och mintfrosting.
Här kommer receptet.

Muffins

2 ägg
1.5 dl socker
100 g smör
100 mörk choklad
1 tsk vaniljsocker
2 tsk bakpulver
4 dl vetemjöl
2 dl mjölk

Chokladkräm
1 dl grädde
100 g mörk choklad
1 msk smör

Frosting

100 g mint toppar
2 dl grädde.

Gör såhär

Muffins
Vispa upp ägg och socker
Smält smör och blanda med chokladen tills chokladen smält.
Häll i chokladen i ägg smeten. Tillsätt mjölk, mjöl, vaniljsocker, och bakpulver. Blanda till en slät smet.
Lägg i muffinsformat i muffinsplåt. Fyll 2/3 med smet. Grädda i mitten sv ugnen ca 10 min i 200 grader.

Fyllning ( chokladkräm)
Blanda alla ingredienser i en kastrull tills de blivit en slät kräm. De ska inte koka.

Gröp ur muffinsarna och fyll med krämen. Låt stå i kyl ca 1 timma.

Frostingen
Blanda grädde och topparna i en kastrull. Värm tills topparna smält.
De får inte koka.
Låt stå i kylen över natten.
Vispa till ett fluff och spritsa sedan på muffinsarna.
Dekorera på valfritt sätt.

Good luck.


Apelsin,passionsfruktspaj med marängtäcke.

 

 

Ingredienser
Pajdeg
3 dl vetemjöl
1 msk strösocker
125 g smör
1 msk vatten

Fyllning
1 st apelsin, finrivet skal
1 dl apelsin, pressad
4 st passionsfrukter
50 g smör
1 dl strösocker
1 dl vispgrädde
4 st äggulor

Maräng
4 st äggvitor
0.5 tsk vinäger eller pressad citron
1.5 dl strösocker
 
 

Gör så här

1. Pajdeg
Blanda mjöl och socker. Finfördela smöret i blandningen, gärna i matberedare eller med fingertopparna.

2. Häll i vattnet och arbeta snabbt ihop till en deg.

3. Tryck ut degen i en pajform med löstagbar kant, cirka 28 cm i diameter.

4. Ställ i kyl minst 30 minuter.

5. Sätt ugnen på 200 grader.

6. Grädda pajdegen på andra falsen nerifrån 12–15 minuter.

7. Stick med en gaffel om den pöser upp.

Fyllning

8. finriv apelsinskalet och pressa saften.

9. Halvera och gröp ur passionsfrukterna.

10. Smält smöret och blanda ner socker, grädde, äggulor, apelsinskal, apelsinsaft och passionsfrukt.

11. Häll blandningen i det förgräddade pajskalet och grädda ytterligare 15–20 minuter tills fyllningen stannat.

Maräng

12. Häll äggvitorna i en bunke, tillsätt vinägern och vispa till skum.

13. Tillsätt sockret lite i taget och fortsätt vispa till en fast maräng.

14. Klicka ut marängen på fyllningen.

15. Fortsätt grädda 10–12 minuter på andra falsen nerifrån tills marängen börjar få fin färg.

 


RSS 2.0