Kladdkaksmuffins med maräng.

Här kommer ett recept på super goda muffins.

Recept

2 ägg
3 dl socker
125 g smör
2 tsk vaniljsocker
4 msk kakao
2,5 dl mjöl

Vispa ägg och socker
Smält smöret och blanda sedan med äggsmeten.
Häll i de torra ingredienserna och vispa tills de blandat sig.
Fyll 12 muffinsformat till 2/3
Och grädda mitt i ugnen i 175 grader ca 10 min.
Ställ i kylen och låt kallna.

Maräng

3 äggvitor
1,5 dl socker.

Vispa till ett hårt vitt skum ganska länge. Man ska kunna vända skålen utan att smeten rinner ut.
Spritsa på muffinsarna.
Blir de marängsmet över så sprittas ut på en plåt och grädda mitt i ugnen i 100 grader ca 40-60 min.


Rabarber cupcakes

Rabarber e ju super gott och därför gjorde jag en mousse som jag både fyllde och toppade muffinsarna med.

Jag gjorde muffinsarna enligt grundreceptet som finns här på bloggen.

Receptet på moussen får ni här.

250 g rabarber.
1 dl vatten.
3 msk socker
2 dl grädde.
4 tsk gelatinpulver upplöst i 4 msk kallt vatten.

Koka hackade rabarber med socker och vatten i ca 10 min.
Mixa sedan till en slät kräm.
Blanda i gelatinet och låt kallna.
Vispa grädden och blanda i rabarberna.
Låt stå i kylen ca 1-2 timmar.
Är moussen för lös så ta lite mer gelatin.


Bullar med vaniljkräm och mjölkchoklad.

På semester går de mkt bullar. Idag behövdes de fyllas på i frysen igen.

Denna gången testade jag att fylla dom med vaniljkräm och mjölkchoklad.
De blev faktiskt jätte gott.
"Godaste Bullen jag ätit på länge" fick jag som kommentar efter jag bjudit grannarna. :-)

Jag använde vanlig marsankräm

3 dl mjölk och 7,5 msk pulver.
200 gram hackad mjölkchoklad.

Enklare kan de nog inte bli. :-)


Bullar med hallon och vit choklad.

Provade en ny fyllning till bullarna idag. Den fick topp betyg från både mannen barnen och min mamma. :-)

Super enkelt och jätte gott.

Recept.

En sats bullar. Finns under kategorin vetedegar.

300 g frysta hallon
2-3 msk marsanpulver
Ev 2 tsk gelatinpulver blötlagt i 2 msk vatten.

200 g vit choklad.

Koka upp hallon och marsanpulver. Låt svalna. Hallonen ska vara ganska fasta i konsistensen. Är dom inte de så blanda i gelatin och låt stå ca 1 timma.

Hacka vit choklad. Bred hallonröran på den utkavlade bulldegen och strö sedan hackad vit choklad över. Rulla sedan ihop och gör som vanliga bullar.





Super goda frallor.

Nu de sista har jag inte bara bakat onyttigheter utan även lite goda bröd.
De e ju bara så underbart att njuta av en god frukost med hembakat bröd ihop med hela familjen.

Här kommer receptet på de senaste jag bakade.

4 dl ljummen mjölk.
3 dl filmjölk
50 gr smält smör
2 tsk salt
50 g jäst
2 dl havregryn
9 dl rågsikt
4-6 dl vetemjöl.

Blanda mjölk,smör och jäst.
Häll sedan i filmjölk och havregryn.
Låt stå ca 5 min.
Blanda i resten av ingredienserna och arbeta till en smidig deg.
Låt jäsa 30 min.

Forma 25-30 st runda bollar och pensla med vatten. Strö lite havregryn över och droppa sedan lite vatten på så att havregrynen stannar kvar på rundstycket.
Låt jäst ytterligare 30 min.
Grädda mitt i ugnen ca 6-8 min i 250 grader.

Ät och njut.



Mirres hallon cheesecake med vitchokladtopping.

Fick ett recept på en cheesecake av min kusin som hon sa att jag måste prova. Precis som hon lovade var den otroligt god så här kommer receptet.

Botten.
250 g digestivekex
100 g smör.

Mixa kexen till små smulor. Smält smöret och blanda med kexen. Tryck ut i en form och grädda mitt i ugnen ca 5-7 min i 175 grader.

Fyllning

400 g Philadelphiaost
1 1/2 dl socker
2 ägg
3 msk Maizenamjöl
Rivet skal från en citron
3 dl hallon

Vispa alla ingredienser utom hallon tills de blandat sig väl. Vänd sedan ner hallonen och häll smeten över den förgräddade bottnen.

Toppingen

100 g vitchoklad
1/2 dl socker
3 dl crème freiche.

Smält chokladen över vattenbad och blanda sedan ihop den med socker och crème freiche. Häll över fyllningen.

Grädda i nedre delen av ugnen ca 30 min i 175 grader.

Låt cheesecaken svalna och låt sen sedan stå i kylen några timmar så den hinner stanna.

Ät och njut. :-)


Choklad,hallon och vit chokladfrosting.

Till ett bröllop i augusti har jag fått äran att göra en liten bröllopstårta och cupcakes. Igår fick brudparet smaka på de cupcaksen som jag föreslagit. Om de blev dessa avslöjar jag inte fören bröllopet har varit. :-)

Här kommer receptet på dom

Frosting

100 g vitchoklad
150 g rumsvarmt smör
250 g florsocker
150 g Philadelphiaost

Vispa smöret fluffigt
Smält chokladen över vattenbad
Och häll i i smöret. Fortsätt vispa. Tillsätt florsocker och förskost.
Vispa tills smeten blivit jämn och len.

Hallon fyllning.

150-200 g hallon.
1 msk marsan pulver.

Koka upp hallon och tillsätt marsanpulvret. Låt kallna.

Muffins grundsatts.
+ 100 gram smält mörkchoklad.


Gröp ur muffinsarna med en äppelkärnare eller speciellt verktyg för cupcakes. Fyll med hallonen.
Spritsa på frostingen och dekorera på valfritt sätt.


Brytbröd med keso.

Nu var det dags att fylla upp frysen ned något lite nyttigare än bullar. Därför blev det keso bröd.

Här kommer receptet.

5 dl mjölk
50 g jäst
2,5 dl keso
2 msk ljus sirap
1 tsk salt
1 dl havregryn
8 dl dinkelsikt
4 dl rågsikt

1 ägg till pensling

Värm mjölken till 37 grader.
Smula jästen i en bunke eller i en köksmaskin.
Blanda mjölk och jäst.
Tillsätt de övriga ingredienserna och arbeta till en smidig deg. Degen ska vara kladdig så tillsätt inte mer mjöl än de står i receptet. Låt jäsa 30 min.
Lägg degen i en långpanna som du smort och mjölat
Låt jäsa 20 min. Sätt undertiden ugnen på 225 grader. Skär snitt i degen så du kan bryta ca 15-20 bitar. Grädda i nedredelen av ugnen ca 15-20 min.

Super saftigt och gott bröd.


Chokladkaka à la kladd. :-)

Choklad e ju väldigt gott och därför kommer här receptet på en super god chokladkaka.

200 g mörk blockchoklad
200 g smör
4 ägg
2 dl socker
2.5 dl mjöl
1 tsk bakpulver

Sätt ugnen på 225 grader och smöra och mjöla en form ca 24 cm.
Smält smör och choklad i en kastrull, vispa ägg och socker poröst.
Blanda mjöl och bakpulver.
Rör försiktigt ner den något avsvalnade chokladblandningen i äggsmeten.
Vänd sedan ner mjölet väldigt försiktigt. Rör du för snabbt sjunker smeten ihop.
Häll smeten i formen och grädda i mitten av ugnen ca 15 min.
Smeten ska inte ha stannat i mitten av kakan när den är klar.

Låt kakan stå i kylen några timmar så att kakan "sätter sig"
Servera kall med glass eller grädde och lite goda bär.


Kanelkaka och Rabarberkaka

Denna veckan är vi i sommarstugan på Orust. Varje gång vi e här brukar min faster baka en jätte god kanelkaka. Denna gången fanns de ingen när vi kom ut så jag fick helt enkelt baka en själv. :-)

Receptet.

Kanelkaka

3 dl gräddfil
1 tsk bikarbonat
175 g smör
2,5 dl socker
2 ägg
4,5 dl vetemjöl
2 tsk vaniljsocker
1 tsk bakpulver
1/2 tsk salt

Fyllning
1 dl socker
1 msk kanel


Sätt ugnen på 175 grader
Blanda gräddfil och bikarbonat
Rör smör och socker pösigt
Rör i ett ägg i taget
Blanda mjöl, vaniljsocker, bakpulver och salt.
Rör ner de i äggsmeten varvandes med gräddfilen. Smöra och mjöla en form ca 23 cm. Varva smeten med fyllningen och avsluta med att strö socker och kanel på kakan.
Grädda i nedre delen av ugnen ca 1 timma.


Gjorde även en jätte enkel Rabarberkaka eftersom de finns massa rabarber i trädgården.

2 ägg
1,5 dl socker
2 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver

Fyllning
Socker
2-3 rabarber
Smör

Sätt ugnen på 200 grader
Vispa ägg och socker
Tillsätt mjöl och bakpulver
Häll smeten i en smörad och mjölad form ca 24 cm. Skär rabarberna i tärningar och tryck i dom i kakan. Ganska tätt. Strö socker eller pärlsocker
Över och hyvla sedan smör med en osthyvel. Täck kakan med smöret.
Grädda i mitten av ugnen i ca 30 min.
Servera kall eller ljummen med glass eller vaniljvisp eller ät den som den är.

Sommriga hälsningar från Orust.


RSS 2.0