Sommrig tårta
Idag e barnens sista dag på dagis innan semestern och då fick deras underbara fröknar lite sommar presenter. :-) gjorde även en tårta till dom.
I tårtan hade jag jordgubbsmousse och rabarbermousse.
Rabarbermoussen var första gången jag gjorde och den var sjukt god.
Här kommer receptet
Rabarbermousse
250 g rabarber
1 dl vatten
3 msk socker
2 tsk gelatinpulver ( blötläggs i 2 msk vatten)
2 dl grädde
Skala och tärna rabarberna. Koka sedan upp socker,vatten och rabarber tills rabarberna mjuknat helt. (Ca 10 min)
Häll i gelatinet och låt svalna. Blanda sedan med vispad grädde och låt stå ca 1-2 timmar i kylen.
Recept på jordgubbsmoussen finns i inlägget om Tovas våningstårta.
Jag spacklade tårtan med smörkräm som jag smaksatt med vaniljsocker
125 g smör
4-5 dl florsocker
1 msk vatten
2 tsk vaniljsocker
Vispa upp smöret och tillsätt sedan övriga ingredienser. Vispa till en luftig smet.
Tårtan är täckt med marsipan.
Bullar.



After Eight cheesecake


midsommartårta.

Barbietårta
låt stå i kylen över natten och vispa sedan upp den till en fluffig mousse.




Studenttårta.
Mikaels arbetskamrats dotter tog studenten igår och då fick jag äran att göra tårtan. Lite nervöst var de eftersom jag inte känner mig helt 100 på tårtor. Men det är väldigt kul att få träna. :-)
Det skulle vara som en vanlig prinsesstårta i smakerna fast laktosfritt.
Jag tyckte de var lite tråkigt med vanlig sylt så jag kokade ihop hallon och marsankräm på ett lager. Lager nr 2 hade jag gräddvaniljkräm på och på toppen blev de grädde.
Mitt största orosmoment var att marsipanen skulle börja svettas vilket den lätt gör när man har grädde rakt under. Hur skulle jag lösa de?
Tur att Google finns. Hittade lösningen rätt snabbt.
Om man penslar sidan på marsipanen som ska ligga mot grädden med smält avsvalnat smör så lägger de sig som en spärr. I detta fallet tog jag laktosfritt smör. Det fungerade. :-)
Täckte med vit marsipan och gjorde en svart skärm och att band runt om av svart marsipan så de blev en student mössa. :-)
Blev ganska nöjd med tårtan förutom texten. Jag har inte riktigt fattat hur min bokstavsutstickare funkar så jag var tvungen att skriva förhand. Till nästa tårta ska jag ha fixat detta. :-)
Recept på bottnar finns i bloggen.
Jag använde 200 g hallon och 1 msk marsanpulver.
Till gräddvaniljen blandar man i grädde helt efter egen smak.
Blev väldigt glad på kvällen när jag fick ett sms där det stod att alla tyckte tårtan och cupcaksen var fantastiska och jätte goda. :-)
Kram kram
Citron och maräng cupcakes
Idag har jag haft en studentbeställning.
De skulle vara laktosfritt så jag valde att göra med marängfrosting. Till muffinsarna bytte jag bara vanligt smör och mjölk mot laktosfritt. Lemoncurd köpte jag färdig.
Recept
1 grundsats muffins.
1 burk lemoncurd.
Maräng
3 stora eller 4 små äggvitor
1,5 dl socker.
1 tsk vaniljsocker.
Vispa tills marängen e riktigt vit och du kan vända på skålen utan att smeten rinner ut.
Gröp ur muffinsen med en äppleurkärnare eller liknande om du inte har en speciell urgröpte för muffins. Fyll hålet med lemoncurd. Spritsa marängen på muffinsen och bränn med brännare om du vill. Dekorera på valfritt sätt. :-)
Hallon och tuttifrutti cupcakes
När farmor och farfar och farbror Stefan och Lisa kom för att gratulera Tova ville hon ha prinsesscupcakes. Detta hade hon bestämt sedan länge. Även på barnkalaset nästa vecka är prinsesscupcakes beställda.
Jag har länge velat testa att göra en frosting av mina favorit godisar Tutti frutti passion. Tog de röd/vita.
Som fyllning i muffinsen hade jag hallon med marsanpulver.
Det blev väldigt gott faktiskt.
Här kommer receptet.
En grundsats muffins.
Hallonfyllning
200 g frysta hallon
1 msk marsanpulver
Koka upp hallon och marsanpulver och låt de svalna. Klart att använda. Funkar även som ett lager i exempel prinsesstårta.
Frosting
3 dl grädde
120 g Tuttifrutti passion ( en sort)
Dela varje godisbit i 3-4 delar för att den ska smälta snabbare.
Värm godisarna i grädden utan att koka tills dom har smält. Låt stå i kylen över natten. Vispa upp innan du spritsar.
Lycka till.
Våningstårta
1,5 dl socker
2 dl vispgrädde
2 dl kokosflingor
Blanda creme fraiche och socker tills sockret löst sig. Vispa grädden ganska hårt. Rör ner kokosen i creme fraiche-blandningen. Tillsätt sedan grädden och blanda ordentligt. Låt stå i kylen i minst tre timmar så att fyllningen hinner stabilisera sig. Gärna över naten för extra mkt smak.
1-1,5 dl syltsocker
200 g philadelfiaost
2 tsk vaniljsocker
2 dl vispgrädde
5 gelatinblad
en skvätt kallt vatten
Koka jordgubbar och syltsocker ca 10 minuter. Låt svalna ordentligt. Blanda ner färskosten och vaniljsockret i jordgubbsmoset. Blötlägg gelatinbladen i kallt vatten i ca 5 minuter. Vispa grädden. Smält de blötlagda gelatinbladen tillsammans med vattnet i en kastrull, blanda sedan ner dem i bär-färskostbladningen under omrörning. Blanda till sist försiktigt ner den vispade grädden. Låt stå över natten.



Banankaka
Rensade lite i kylen idag och hade några övermogna bananer. Istället för att slänga bakade jag en banankaka. Den blev väldigt saftig och god. Jag är ju lite extra svag för kakor med kanel i.
Recept
2 st stora övermogna bananer
50 g smör
2 ägg
2 dl socker
3 dl mjöl
1/2 dl mjölk
2 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
1-1/2 tsk kanel
Smält smör och låt det svalna lite.
Vispa ägg och socker pösigt
Blanda de torra ingredienserna och häll i äggblandningen.
Mosa bananerna och tillsätt smör, mjölk och banan i smeten.
Smöra och mjöla en rund form och grädda sedan kakan i 175 grader i ca 40 min.
Dop och Babyshower
I helgen har det blivit en hel del bakande. Närmare bestämt 91 st cupcakes. :-)
10 st till en Babyshower och 81 st till lille Leos dop.
Här får ni lite bilder.