Sommrig tårta

Idag e barnens sista dag på dagis innan semestern och då fick deras underbara fröknar lite sommar presenter. :-) gjorde även en tårta till dom.

I tårtan hade jag jordgubbsmousse och rabarbermousse.
Rabarbermoussen var första gången jag gjorde och den var sjukt god.

Här kommer receptet

Rabarbermousse

250 g rabarber

1 dl vatten
3 msk socker
2 tsk gelatinpulver ( blötläggs i 2 msk vatten)
2 dl grädde

Skala och tärna rabarberna. Koka sedan upp socker,vatten och rabarber tills rabarberna mjuknat helt. (Ca 10 min)
Häll i gelatinet och låt svalna. Blanda sedan med vispad grädde och låt stå ca 1-2 timmar i kylen.

Recept på jordgubbsmoussen finns i inlägget om Tovas våningstårta.

Jag spacklade tårtan med smörkräm som jag smaksatt med vaniljsocker

125 g smör
4-5 dl florsocker
1 msk vatten
2 tsk vaniljsocker

Vispa upp smöret och tillsätt sedan övriga ingredienser. Vispa till en luftig smet.

Tårtan är täckt med marsipan.


Bullar.

Nu e sommarn här och då passar jag på att fylla upp frysen med lite olika godsaker så man har när man ska ut på äventyr. :-)
Denna gången blev det bullar med 3 olika fyllningar.
 
Flätor med blåbär och vanilj
Snurror med vanilj och vit choklad
Vanliga kanelbullar.
 
grund recept bulldeg
 
150 g smör
5 dl Mjölk
50 g jäst
1 dl socker eller vit sirap
1-2 tsk kardemumma
12.13 dl vetemjöl
 
smält smör och blanda med mjölk.värm till 37 grader.
blanda ut jästen med lite av spadet och häll sedan på resten, sirap och kardemumma.
häll i mjölet lite i tagen. arbeta till en smidig deg och låt sedan jäsa ca 30 min.
 
Gör du flätor blir de 3 st. Dom ska jäsa 30 min efter du format dom och dom ska vara i nedre delen av ugnen i 15-20 min. 200 grader
 
snurror och vanliga bullar ska jäsa 30 min efter fyllningen lagts i  och vara i ugnen 6-8 min i 250 grader
 
recept fyllningar
 
Blåbär
 
250 g blåbär
1 dl socker
2 tsk gelatinpulver
 
koka upp blåbär och socker och häll sedan i gelatinpulvret som du löst upp i 2 msk kallt vatten.
låt stå i kylen ca 1 timma så de stelnar.
 
Till vaniljkrämen använde jag vanlig marsankräm.
 
Vitchoklad och vaniljfyllning
 
100 g riven vit choklad
100 g smör
2 tsk vaniljsocker
1 dl socker
 
Här är det bara att blanda ihop allt.
 
Kanel fyllning
 
100 g smör
1-2 msk kanel
1 dl socker.
 
Samma här, bara att blanda.
 
Glad sommar på er. I dagarna kommer ett recept på sommarkaka.
 
 
 

After Eight cheesecake

Här kommer ett recept på en av världens godaste cheesecakes.
den är super enkel att göra och smakar gudomligt. I löv it.
 
Till botten.
 
100 g smör
250 g digestivekex
 
Fyllning
 
200 g after eight
5 dl vispgrädde
100 g philladelphiaost
1 msk floursocker
 
smält smör och blanda med krossade digestivekex. Tryck ut i en form ca 24 cm.
Smält 150 g av after eight bitarna i vattenbad och grovhacka resten. vispa grädden men inte för hårt.
Blanda grädde. färskost, floursocker och hackad samt smält after eight och bred ut över bottnen. låt stå i frysen ett par timmar.
ta fram den en stund innan servering och garnera med några bitar hackad after eight om du vill.
 
smaskens..
 
 

midsommartårta.

På midsommar ska det vara jordgubbar och grädde tycker jag. Därför fick det bli en gräddtårta.
 
I tårtan hade jag choklad och hallon mousse och på tårtan hade jag jordgubbar och grädde.
Efter jag fyllt tårtan spacklade jag den med grädde och la på jordgubbar. Sedan spritsade jag grädde uppe på och på kanterna så det såg snyggt ut. Eftersom det var midsommar fick det även bli en midsommarstång. Till själva stången tejpade jag ihop sugrör som jag sedan täckte med marsipanblad som jag stansat ut.
 
 
 
 
Recept chokladfluff.
 
ca 180g mörk choklad gärna lite finare kvalitè.
3-3,5 dl grädde.
 
Smält chokladen i grädden på spisen utan att de börjar koka och låt den sedan stå i kylen ett par timmar.
 
Hallonmousse
 
300g hallon
ca 1 dl socker
2 tsk gelatinpulver
2-3 dl grädde.
 
Koka upp hallon och socker på spisen.
Blödlägg gelatinpulver i kallt vatten ca 5 min och häll sedan i hallonen. Låt svalna ordentligt. Vispa grädden men inte så hårt och blanda sedan ihop med hallonen. Låt stå i kylen tills de stelnat.
 
 

Barbietårta

Till min underbara prinsessa på hennes 4 års kalas gjorde jag en Barbietårta.
Himla kul faktiskt. Tycker den blev ganska bra förutom lite bucklig marsipan på ena sidan.
 
För att få själva kjolen kupad använde jag en vanlig skål. Jag delade en tårtbotten i 3 delar, la den första i botten på skålen. Kanterna på bottnen la sig ju då på sidan av skålen. Sen la jag på första lagret mousse som var vitchoklad. Sedan i med botten nr 2 och på med nästa lager mousse som var hallon. Sista bottnen ska nu på men den ska inte kupa sig utan ligga platt längst upp. när du sedan vänder på skålen har du en rundad tårta. Himla smidigt.
Barbien hade jag köpt på tårtdecor i kungälv så den var bara att klä in i marsipan och trycka i bottnarna efter att jag hade spacklat dom med smörkräm. Sedan är det bara att täcka den med marsipan eller vad du vill använda. och lite dekorationer.
 
Recept
 
vitchokladfluff.
 
3 dl grädde
200g vit cholad
 
smält chokladen i uppvärmd grädde (inte kokande då går den inte att vispa)

låt stå i kylen över natten och vispa sedan upp den till en fluffig mousse.
 
Hallonmousse
 
200g hallon
3 dl grädde
2 tsk gelatinpulver
 
koka upp hallonen och blötlägg gelatinpulvret i 2 msk kallt vatten. låt stå i ca 5 min och blanda sedan i de i hallonen. Låt hallonröran svalna. vispa grädden och vänd sedan ner hallonen. ställ i kylen en stund.
 
 
 
 

Studenttårta.

Mikaels arbetskamrats dotter tog studenten igår och då fick jag äran att göra tårtan. Lite nervöst var de eftersom jag inte känner mig helt 100 på tårtor. Men det är väldigt kul att få träna. :-)
Det skulle vara som en vanlig prinsesstårta i smakerna fast laktosfritt.
Jag tyckte de var lite tråkigt med vanlig sylt så jag kokade ihop hallon och marsankräm på ett lager. Lager nr 2 hade jag gräddvaniljkräm på och på toppen blev de grädde.

Mitt största orosmoment var att marsipanen skulle börja svettas vilket den lätt gör när man har grädde rakt under. Hur skulle jag lösa de?
Tur att Google finns. Hittade lösningen rätt snabbt.
Om man penslar sidan på marsipanen som ska ligga mot grädden med smält avsvalnat smör så lägger de sig som en spärr. I detta fallet tog jag laktosfritt smör. Det fungerade. :-)
Täckte med vit marsipan och gjorde en svart skärm och att band runt om av svart marsipan så de blev en student mössa. :-)

Blev ganska nöjd med tårtan förutom texten. Jag har inte riktigt fattat hur min bokstavsutstickare funkar så jag var tvungen att skriva förhand. Till nästa tårta ska jag ha fixat detta. :-)

Recept på bottnar finns i bloggen.

Jag använde 200 g hallon och 1 msk marsanpulver.

Till gräddvaniljen blandar man i grädde helt efter egen smak.

Blev väldigt glad på kvällen när jag fick ett sms där det stod att alla tyckte tårtan och cupcaksen var fantastiska och jätte goda. :-)

Kram kram


Citron och maräng cupcakes

Idag har jag haft en studentbeställning.
De skulle vara laktosfritt så jag valde att göra med marängfrosting. Till muffinsarna bytte jag bara vanligt smör och mjölk mot laktosfritt. Lemoncurd köpte jag färdig.

Recept

1 grundsats muffins.
1 burk lemoncurd.

Maräng
3 stora eller 4 små äggvitor
1,5 dl socker.
1 tsk vaniljsocker.

Vispa tills marängen e riktigt vit och du kan vända på skålen utan att smeten rinner ut.

Gröp ur muffinsen med en äppleurkärnare eller liknande om du inte har en speciell urgröpte för muffins. Fyll hålet med lemoncurd. Spritsa marängen på muffinsen och bränn med brännare om du vill. Dekorera på valfritt sätt. :-)


Hallon och tuttifrutti cupcakes

När farmor och farfar och farbror Stefan och Lisa kom för att gratulera Tova ville hon ha prinsesscupcakes. Detta hade hon bestämt sedan länge. Även på barnkalaset nästa vecka är prinsesscupcakes beställda.

Jag har länge velat testa att göra en frosting av mina favorit godisar Tutti frutti passion. Tog de röd/vita.
Som fyllning i muffinsen hade jag hallon med marsanpulver.
Det blev väldigt gott faktiskt.
Här kommer receptet.

En grundsats muffins.

Hallonfyllning

200 g frysta hallon
1 msk marsanpulver
Koka upp hallon och marsanpulver och låt de svalna. Klart att använda. Funkar även som ett lager i exempel prinsesstårta.

Frosting

3 dl grädde
120 g Tuttifrutti passion ( en sort)

Dela varje godisbit i 3-4 delar för att den ska smälta snabbare.
Värm godisarna i grädden utan att koka tills dom har smält. Låt stå i kylen över natten. Vispa upp innan du spritsar.

Lycka till.


Våningstårta

Idag har vi haft kalas för vår prinsessa som fyller 4år i morgon. När jag frågade vad hon ville ha för tårta sa hon att hon ville han en våningstårta med prinsessor på. Så de fick de bli.
 
Jag e ju rätt så ny på tårtor så jag kollade runt lite på andra bloggar efter fyllningar. hittade 2 st som jag gillade på www.anitabakar.blogspot.se
 
cocosmousse och jordgubbsmousse blev de.
Tårtbottnarna gjorde jag som jag brukar. Recept finns här på bloggen.
 
här kommer recepten på mousserna
 
cocosmousse
 
2 dl creme fraiche
1,5 dl socker
2 dl vispgrädde
2 dl kokosflingor

Blanda creme fraiche och socker tills sockret löst sig. Vispa grädden ganska hårt. Rör ner kokosen i creme fraiche-blandningen. Tillsätt sedan grädden och blanda ordentligt. Låt stå i kylen i minst tre timmar så att fyllningen hinner stabilisera sig. Gärna över naten för extra mkt smak.
 
jordgubbsmousse
 
400 g frysta jordgubbar
1-1,5 dl syltsocker
200 g philadelfiaost
2 tsk vaniljsocker
2 dl vispgrädde
5 gelatinblad
en skvätt kallt vatten

Koka jordgubbar och syltsocker ca 10 minuter. Låt svalna ordentligt. Blanda ner färskosten och vaniljsockret i jordgubbsmoset. Blötlägg gelatinbladen i kallt vatten i ca 5 minuter. Vispa grädden. Smält de blötlagda gelatinbladen tillsammans med vattnet i en kastrull, blanda sedan ner dem i bär-färskostbladningen under omrörning. Blanda till sist försiktigt ner den vispade grädden. Låt stå över natten.
 
Så här gjorde jag
 
bottnen gjorde jag två dagar innan jag skulle använda den.
mousserna gjorde jag dagen innan tårtan skulle fyllas.
dagen innan vi skulle ha tårtan fyllde jag den och täckte den sedan med smörkräm.
Anledningen till att jag täckte den med smörkräm var för att marsipanen inte skulle svettas under natten. om man har täck med grädde är det viktigt att man penslar den sidan på marsipanen som ska ligga emot grädden med flytande smör eller smält smör som har svalnat helt då detta lägger sig som en spärr mellan grädden och marsipanen.
decorationerna till tårtan gjorde jag samma dag som jag skulle använda dom. de hade jag kunnat göra dagen innan också men de hade jag inte tid med.
för att inte den nedersta tårtan skulle sjunka ihop när jag ställde på den lilla översta
 så stack jag ner sugrör i den understa tårtan som nr 2 fick vila på.
 
så här blev de.
 

Banankaka

Rensade lite i kylen idag och hade några övermogna bananer. Istället för att slänga bakade jag en banankaka. Den blev väldigt saftig och god. Jag är ju lite extra svag för kakor med kanel i.

Recept
2 st stora övermogna bananer
50 g smör
2 ägg
2 dl socker
3 dl mjöl
1/2 dl mjölk
2 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
1-1/2 tsk kanel

Smält smör och låt det svalna lite.
Vispa ägg och socker pösigt
Blanda de torra ingredienserna och häll i äggblandningen.
Mosa bananerna och tillsätt smör, mjölk och banan i smeten.

Smöra och mjöla en rund form och grädda sedan kakan i 175 grader i ca 40 min.


Dop och Babyshower

I helgen har det blivit en hel del bakande. Närmare bestämt 91 st cupcakes. :-)
10 st till en Babyshower och 81 st till lille Leos dop.
Här får ni lite bilder.


RSS 2.0